Bedwantsen bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296296

Advies of offerte:

085 - 029 6296

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed

Vlooien of bedwantsen?

Vlooien en bedwantsen lijken erg op elkaar. Ook de symptomen van zowel bedwantsen als vlooien kunnen gelijke kenmerken vertonen. Dus hoe weet u nu of u te maken hebt met vlooien of bedwantsen?

Op deze pagina leggen we u meer uit. Allereerst een beschrijving van de verschillende beestjes.

Bedwantsen

Bedwantsen zijn bloedzuigende parasieten van zo’n halve centimeter groot. De beestjes zijn klein, plat, ovaal, bruinkleurig en hebben geen vleugels.

Met het blote oog zijn ze dus gewoon goed te zien. De levensduur van de bedwantsen is ongeveer een jaar. Ze planten zich voort door middel van het leggen van kleine eitjes.

Lees hier meer over het herkennen van de bedwants.

Vlooien

Vlooien zijn insecten met een wat plat lichaam en sterke springpoten. Ze zijn slechts enkele millimeteres groot, en daarmee net wat kleiner dan de bedwants.

Net als bedwantsen zuigen ze bloed van warmbloedige dieren en van mensen. De kattenvlo komt in Nederland het meeste voor. Deze kan zich ook op mensen en honden bevinden.

Vlooien zijn vaak te vinden in kieren, naden en spleten en dan het liefst in de slaapkamer.

Vlooien of bedwantsen hebben dus beiden een voorkeur voor de slaapkamer. Wanneer u in het bezit bent van een kat of een hond, zullen er zeker weleens vlooien verwijderd moeten worden. Een vlo kan ook af en toe overspringen naar de mens.

Bedwantsen en mensen

Bedwantsen bevinden zich graag in de omgeving van mensen of warmbloedige dieren omdat ze hun bloed nodig hebben om te overleven.

De beestjes hebben een scherpe snuit waarmee ze door de huid van mensen en dieren heen prikken om bloed op te zuigen.

Het zuigen zelf is meestal nauwelijks te voelen omdat de wantsen tijdens het zuigen direct een anti-stollende en verdovende vloeistof injecteren.

Het zuigen duurt zo’n 10 tot 15 minuten en de bedwants is daarna enorm opgezwollen en rood van kleur.

vlooien of bedwantsen

Foto: Evanherk

Symptomen

Hoe weet u of de symptomen waar u last van heeft van vlooien of bedwantsen zijn?

Wanneer u door een bedwants bent gestoken, krijgt u meestal een stekend bultje op uw huid. De beestjes prikken bij voorkeur op benen van mensen. Maar de bulten kunnen over het hele lichaam voorkomen.

De bultjes gaan vaak jeuken en lijken wel wat op muggenbulten. Het grote verschil met muggenbulten is dat muggen meestal verspreid steken en bedwantsen in een patroon van 3 of vier steken in een rechte lijn achter elkaar.

De bulten zelf verdwijnen binnen een paar dagen, maar er is een risico op huidinfectie of littekenvorming wanneer de bultjes worden opengekrabd.

Wilt u weten of de bultjes beten zijn van vlooien of bedwantsen, let dan op de plaatsen en het tijdstip waarop u gebeten bent.

Bedwantsen beten komen vooral voor op de benen. Dit is kenmerkend voor bedwantsen, omdat dit aangeeft dat zo ook op lichaamsdelen kunnen steken die bedekt zijn onder de lakens.

Daarnaast bijten vlooien de hele dag door en bedwantsen voornamelijk ’s nachts.

Kunnen bedwantsen springen?

Een ander kenmerk waaraan u kunt herkennen of u te maken hebt met bedwantsen of vlooien, is het springen.

Vlooien staan er om bekend dat zij lange achterpoten hebben, en tot wel een meter ver kunnen springen.

Bedwantsen kunnen dit niet. Bedwantsen kunnen alleen kruipen. Mocht u dus last van ongedierte hebben dat sprint, dat weet u dat dit waarschijnlijk vlooien zijn en geen bedwantsen.

bedwants

Foto: Jacopo Werther

Beestjes in bed

De bedwantsen bevinden zich voornamelijk in de slaapkamer zoals de naam eigenlijk al zegt. Geliefde schuilplaatsen zijn de naden van een matras, in scheurtjes van de plinten, achter het behang of achter schilderijen.

Ze houden niet van licht dus als ze zich gevoed hebben met bloed, vertrekken ze weer naar hun donkere schuilplaats. Als het moet, kunnen ze maandenlang overleven zonder voedsel.

U kunt hun aanwezigheid opmerken als u bloedvlekken van geplette bedwantsen aantreft op uw laken of matras.

Ook hun uitwerpselen kunt u soms zien op uw laken of matras. Deze uitwerpselen zijn zichtbaar als bruinzwarte puntjes. Wanneer er veel veel bedwantsen in een omgeving aanwezig zijn, is er vaak een amandelachtige geur waar te nemen.

Vlooien of bedwantsen; ze kunnen dus beide in en rondom uw matras voorkomen. Het is echter dus zo dat bedwantsen vaker ’s nachts bijten.

Bedwantsen in Europa

Vroeger vormden de bedwantsen echt een enorme plaag in Europa en Nederland. Dankzij de goede bestrijding waren ze op een gegeven moment zo goed als uitgeroeid.

Aangezien het bestrijdingsmiddel dat toen gebruikt werd inmiddels verboden is, komen de beestjes weer steeds vaker voor in Europa en Nederland. Ze zijn meestal te vinden in hotelkamers van de grote steden, dit ook als gevolg van het toegenomen toerisme.

Maar op deze manier kunt u ze ook prima meenemen naar uw eigen slaapkamer. Ook de opwarming van de aarde is gunstig voor de verspreiding en overleving van de bedwantsen. De beestjes houden namelijk van warmere temperaturen, en dat is ook de reden dat ze ’s zomers actiever zijn.

Vlooien of bedwantsen en katten

Er wordt weleens gedacht dat bedwantsen zich alleen voeden met het bloed van mensen, maar dit is niet waar. Bedwantsen nemen ook prima genoegen met het bloed van honden, katten en andere huisdieren.

Als uw kat lat heeft van de symptomen van beten, dan is het toch verstandig om eerst te controleren of dit geen vlooien zijn. Vlooien zijn namelijk een vaker voorkomend probleem bij katten dan bedwantsen. Maar sluit vooral beide opties niet uit.

Vlooien of bedwantsen en honden

Helaas voeden de beestjes zich niet alleen met het bloed van mensen en katten, maar ook honden zijn een prima alternatief voor de bedwantsen. Als u bedwantsen in uw woning heeft, zullen ze dus ook graag bloed zuigen van uw hond. En zo kunnen ook bedwantsen en honden zeker in elkaars nabijheid worden aangetroffen.

Ook hier geldt weer dat u in eerste instantie wel moet denken aan vlooien. Mocht u geen vlooien tegenkomen, dan kunnen het heel goed bedwantsen zijn.

Bedwantsen en huisdieren

Ook andere huisdieren zijn niet veilig voor de bloedzuigers. Ze voeden zich met het bloed van honden, katten en andere huisdieren zolang het maar gaat om warmbloedige dieren.

Het is het bloed dat de parasitaire insecten nodig hebben om te overleven. Mensen slapend in hun bed zijn daarbij een makkelijke prooi voor de bedwants, maar ze zullen het dus zeker niet laten om zich te voeden met bloed van uw huisdieren als zij de kans krijgen.

Bedwantsen bestrijden

De bestrijding van de bedwantsen dient op een grondige wijze te gebeuren. U kunt hiervoor het beste een ongediertebestrijder inschakelen.

Omdat de bloedzuigertjes in kieren, scheuren en naden verblijven is het vrijwel onmogelijk om ze zelf te verwijderen.

Als u ze tegenkomt in uw woning, wordt geadviseerd om kleding, matrassen en beddengoed waarin u ze aantreft, weg te gooien of heet te wassen.

Daarnaast zijn er een soort lijmvallen te koop die u in uw slaapkamer zou kunnen plaatsen. Dit lost echter het probleem niet op, maar het zorgt er wel voor dat u wellicht wat minder last heeft van de plaag totdat deze volledig behandeld is.

Vlooien of bedwantsen laten bestrijden

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over vlooien of bedwantsen, of wilt u graag persoonlijk advies over hoe vlooien of bedwantsen te bestrijden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord! Ook kunt u contact met ons opnemen om een afspraak te maken zowel bedwantsen als vlooien te laten bestrijden of een offerte door ons laten maken.

U kunt contact met ons opnemen via ons aanvraagformulier op deze website of u kunt ons bellen op  088 – 233 7805. U komt dat direct in contact met een ongediertebestrijder die u zowel van bedwantsen als van vlooien af kan helpen op een deskundige manier.

Direct van Bedwantsen af:

085 - 029 6296, Bel ons direct of vraag vrijblijvend een offerte of advies aan, 24/7 bereikbaar bij spoed