Bedwantsen bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296296

Advies of offerte:

085 - 029 6296

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
bedwants, bedluis, bed bug, wandluis

Bedwantsen – informatie en tips

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn parasitaire insecten die ervoor zorgen dat u nauwelijks meer uw bed in durft. Tenminste niet voordat u minstens vier keer hebt gecheckt of uw bed bedwants-vrij is.

Want een bedluis is nu niet bepaald charmant (het is ongedierte) en het beestje beweegt zich razendsnel voort.

Het is een afschuwelijk idee dat er insecten bestaan die het fijn vinden om in uw bed rond te lopen en die u ook nog eens bijten en zichzelf voeden met uw bloed.

Bovendien kunt u deze bedbugs (de Engelse benaming voor bedwantsen) zíén. De bedluis is dus niet zo klein dat u deze pas onder een microscoop kunt waarnemen, zoals bijvoorbeeld een huisstofmijt.

Nee. Het zijn daadwerkelijke insecten, die nog het meest op kevertjes lijken.

Hoewel de bedwants in Nederland gelukkig niet zo vaak voorkomt als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, zijn er ook hier wel degelijk mensen die overlast hebben van de bedbugs.

Uit onderzoek is gebleken dat de bedwants vandaag de dag ook steeds meer in de bedden van Nederlanders te vinden is. Het ongedierte is vooral in de wat grotere steden te vinden, denk hierbij aan studentenhuizen. Maar uiteindelijk kan de wandluis natuurlijk overal voorkomen.

De bedwants komt over de gehele wereld voor en is circa zes millimeter lang. Deze wandluis of bedluis (er zijn verschillende benamingen voor dit zelfde insect) is een parasitaire insect, die zichzelf dus voedt met bloed van mensen of (huis)dieren.

Dit ongedierte kan overigens lang zonder voedsel, ongeveer vijfendertig weken.

De bedbugs houden absoluut niet van licht en verdwijnen daarom altijd naar een donkere schuilplaats. Bedwantsen zijn eigenlijk roodbruine beestjes, maar wanneer ze zich gevoed hebben, worden ze donkerrood van kleur.

Wanneer de bedluis volwassen is geworden, ziet het beestje er ovaalvormig uit.

Mannetjes bedwantsen zijn gemiddeld een beetje kleiner dan vrouwtjes bedwantsen. De eitjes van een wandluis komen na ongeveer twintig dagen uit (bij kamertemperatuur).

Vervolgens is dit akelige ongedierte na gemiddeld anderhalve maand volwassen en kan de wandluis gaan toeslaan.

Hieronder ziet u een video (zonder geluid) met de bedwants in actie:

Op welke plekken komt een bedwants allemaal voor?

Bedbugs zijn dus afhankelijk van mensen en dieren. Een bedluis kan namelijk alleen overleven wanneer deze zich in de directe omgeving van mens en dier bevindt.

Het ongedierte komt voornamelijk in slaapkamers voor. In hotels (ook de duurdere en luxere) en pensions worden ook regelmatig bedbugs gesignaleerd.

Doordat de bedwants zo snel kan lopen en springen, verspreidt deze zich in hoog tempo via plafonds, scheuren, naden, muren, gordijnen, loszittend behang, vensterbanken en leidingen.

Op deze manier kunnen de bedbugs bijvoorbeeld van de ene naar de andere slaapkamer komen.

Via meubels, beddengoed en bagage kunnen bedwantsen ook verspreid worden en naar andere woningen worden gebracht.

Een wandluis verstopt zich soms zelf in schakelaars, stopcontacten, kledingstukken, laptops, schilderijen en schoenen. Maar een wandluis is vooral te vinden in de nabije buurt van het bed.

bedwantsen

Foto: AFPMB

Wanneer wordt een bedwants actief?

In de nachtelijke uren worden de vervelende insecten meestal actief. Dan komen ze vanuit de matrassen, kieren, plafonds en noem maar op, te voorschijn om zich te gaan voeden.

Wanneer ze in een groep in de slaapkamer aanwezig zijn, is het vaak mogelijk dat u een bepaalde kenmerkende geur bespeurt, een soort zoete amandelachtige lucht.

Als u ooit bruinzwarte puntjes op uw matras waarneemt (of eronder), houd er dan rekening mee dat dit uitwerpselen van een wandluis kan zijn.

Of bij kleine bloedvlekjes op uw laken, moet er ook een belletje gaan rinkelen. Dit kan namelijk betekenen dat u ’s nachts gebeten bent.

Wanneer de temperatuur minder dan 15 graden Celsius is, gaan de bedwantsen een winterslaap houden. Wanneer de bedluis in winterslaap is, kan deze voor lange tijd vorsttemperaturen overleven.

Zo komt dit ongedierte doorgaans de koudere wintermaanden door. Ze zijn dan een stuk minder actief.

Wat is het effect van een beet van een bedwants?

Wanneer u gebeten bent door een bedluis (wanneer deze zich dus voedt met uw bloed), kunt u last krijgen van huidirritatie in de vorm van jeuk en zwellingen.

Het is moeilijk te bepalen wat het effect van zo’n beet op iemand heeft. De ene persoon heeft er nauwelijks last van en de andere persoon kampt voor langere tijd met uitgebreide huidklachten.

Maar over het algemeen genomen, herstellen de beetwondjes van de bedluis vrij snel.

De rode vlekjes die de beet heeft veroorzaakt, verdwijnen overigens pas na een paar weken. Maar dan zijn ze ook volledig verdwenen.

Een bedwants kan virussen en bacteriën met zich meedragen. Het is vooralsnog onduidelijk of een persoon door een beet van een bedwants ook echt besmet kan raken.

Wel is het zo dat u er een paar dagen pijn van hebt.

Hoe kunt u de bedwants bestrijden?

Bedbugs zijn een hardnekkig ongedierte (misschien wel het meeste vervelende soort dat bestaat) en er valt vrij weinig te doen om te voorkomen dat u hier last van krijgt.

Maar wánneer u een wandluis gesignaleerd hebt, is het zaak om meteen drastische maatregelen nemen, want de diertjes zijn vaak niet alleen en verdwijnen bovendien niet zomaar.

Deskundige en effectieve bestrijding is het enige wat nog rest. Wanneer men dit zelf probeert, loopt het vaak uit op een mislukking en teleurstelling.

Mensen hebben snel de neiging om het hele huis overhoop te gooien om het ongedierte te vinden, maar in feite worden de diertjes dan juist geholpen om zich te verspreiden.

Omdat mensen zich nauwelijks een voorstelling kunnen maken waar bedwantsen zich allemaal verstoppen (op de meest verstopte plekken namelijk), zien ze vaak heel veel plekken over het hoofd.

Wees niet onverstandig en ga dus nooit zomaar zelf proberen of u de bedbugs eigenhandig weg kunt krijgen. U hebt niet juiste middelen én u kunt het alleen maar erger maken.

In de Verenigde Staten is het ooit zo erg geweest met de bedbugs, dat er een verbod kwam op het doorverkopen van matrassen, door de angst dat de bedbugs dan verspreid zouden worden.

Mensen durfden niet zomaar in bed te stappen en sommige mensen zaten helemaal onder de rode vlekken en beten door dit ongedierte.

Omdat de wandluis zich gemakkelijk verspreidt, is het aan te raden om uw buren het te laten weten wanneer u overlast heeft van de wandluis, zodat ook zij maatregelen kunnen treffen.

Schaam u niet om dit te doen, u kunt ze hiermee veel overlast van de bedluis besparen. Ook voorkomt u hiermee dat de plaag weer terug komt via het huis van uw buren. Werk dus vooral samen in uw strijd tegen de bedluis!

Advies en aanvraag voor bestrijding van de bedwantsen!

Hebt u last van bedwantsen? Of kent u iemand die last heeft van een bedwants-plaag?

Wij kunnen u helpen bij een deskundige bestrijding van het ongedierte.

Op onze website vindt u een telefoonnummer en een formulier. Hiermee kunt u een aanvraag doen voor bestrijding of u kunt om advies vragen. U komt dan gratis en vrijblijvend in contact met een professionele bedwantsen bestrijder die ervoor zal zorgen dat u van deze hardnekkige soort ongedierte afkomt!

Op onze website vindt u nog enkele nuttige artikelen die u helpen met uw bedwantsen probleem:

Direct van Bedwantsen af:

085 - 029 6296, Bel ons direct of vraag vrijblijvend een offerte of advies aan, 24/7 bereikbaar bij spoed